Vandaag heeft voedingscentrum de nieuwe schijf van vijf gelanceerd. Ze hebben wederom gekozen voor een rond voorlichtingsmodel met 5 vakken, maar er is ook veel veranderd. Zowel het beeldmerk, de adviezen, de informatie voor consumenten en professionals als onze tools. De opvallendste verschuivingen op een rij.

In 2015 bracht de Gezondheidsraad de Richtlijnen Goede Voeding 2015  uit. Deze vertegenwoordigen de huidige wetenschappelijke consensus op het gebied van voeding en gezondheid in Nederland. Dit vormt de basis voor de nieuwe Richtlijnen Schijf van Vijf, samen met bestaande normen voor voedingsstoffen.
Om tot de Richtlijnen Schijf van Vijf (voorheen Richtlijnen Voedselkeuze) te komen hebben we onderscheid gemaakt in gezondere en minder gezonde keuzes. De gezondere keuzes staan in de Schijf van Vijf. De richtlijnen Goede Voeding 2015 van de Gezondheidsraad vormen de basis hiervoor.

De Gezondheidsraad heeft bekeken wat de gezondheidseffecten zijn van bepaalde voedingsmiddelen. Zij onderzochten wat de invloed is van bijvoorbeeld brood, noten, zuivel, thee en groente en fruit op onze gezondheid. De producten die hier gunstig naar voren kwamen verdienen een plek in de Schijf van Vijf, tenzij ze (te veel) zout, suiker, transvet of verzadigd vet bevatten of te weinig vezel.

Niet in de Schijf van Vijf

Daarnaast geeft de Gezondheidsraad advies om van bepaalde productgroepen de consumptie te beperken, zoals bewerkt vlees en suikerhoudende dranken, inclusief sappen. Of om bepaalde producten te vervangen door producten met een gunstigere samenstelling, bijvoorbeeld volkorenbrood in plaats van witbrood, en zachte vetten in plaats van harde vetten.

Deze staan buiten de Schijf van Vijf, net als andere voedingsmiddelen met (te veel) zout, suiker, transvet of verzadigd vet of te weinig vezel, zoals koek, snoep en snacks. Om te bepalen wat wel en niet in de Schijf van Vijf past, hebben we criteria opgesteld.  Bekijk hier welke producten niet in de Schijf van Vijf staan en waarom niet

Nieuwe aanbevelingen

De nieuwe schijf van vijf

De aanbeveling voor groente is omhoog gegaan van 200 gram naar 250 gram naar dag, en er zijn nieuwe adviezen voor wekelijks een portie peulvruchten en dagelijks een handje noten (25gram). Bewerkt vlees staat niet langer in de Schijf van Vijf en het ideale menu bestaat uit een afwisseling van vlees, vis, peulvruchten, noten en eieren. 3 koppen groene of zwarte thee per dag bevordert de gezondheid.

Zie voor meer informatie op:
http://www.voedingscentrum.nl/professionals/schijf-van-vijf/wat-is-nieuw-in-de-schijf-van-vijf-.aspx